fullbruks jaktprøve

Vår første start på fullbruksprøve

Oct 11, 2023

Nå har jeg endelig fått starta på min første fullbruksprøve. 

For en opplevelse 🤩

Fullbruks er en allsidighetskonkurranse med 19 momenter som bedømmes fordelt på 10 øvelser. De 10 øvelsene er delt inn i det de kaller skogsarbeid, vannarbeid og feltarbeid. For å få premie på en fullbruksprøve må du bestå alle momentene. Det gjør prøven knallhard og superspennede.

I denne artikkelen vil jeg fortelle litt om hva en fullbruksprøve er, for dette har vi ikke i Norge, og noen av mine erfaringer med dette.

 

Skogsarbeidet

I skogsdelen finner du øvelsene skogsapport, reveslep, fritt følg ved smygjakt, bli ved smygjakt, blodspor, bringselrapport, lugn på pass og trekkjakt. 

Skogsapporten
Skogsapporten er et område på 150 x 250 meter. I dette området ligger det en fugl. Hunden skal søke av området og apportere fuglen.

Du har lov å bevege deg fremover og sidelengs i ruta, men du får ikke gå tibake. Hvis hunden søker av ruta uten å finne fuglen er du ferdig. 

Dette er en øvelse som virkelig kan slite på hunden hvis den må lete lengre. Hasse slo langt ut og fant ingen fugl i første slag. Jeg gikk litt inn i ruta, og så fant han den. Han søkte selvstendig hele tiden. 

Det var en ekvipasje som røyk ut på den lange apporten. I og med at søksområdet er så stort så er det lett for hundene å gå tom.

Reveslep
Dette er en slepapport på 300 meter hvor hunden skal selvstendig følge sporet og apportere reven tilbake. Dette er en vanskelig øvelse fordi hunden skal jobbe så selvstendig og på stor avstand fra deg. Hvis hunden ikke liker denne øvelsen finnes det hundre grunner til å ikke ta reven til slutt. 300 meter er også langt og tungt i seg selv. Reven skal veie mellom 4 og 7 KG. 

Jeg er så stolt over å ha trent Hasse til å like reven. Han så veldig glad ut når han kom tilbake. Det var stort å få beskjed om at Hasse ble beste hund på reven. De sa han hadde vært utrolig spornøye og nesten blitt overraska når han gikk på reven i slutten av sporet. Han tok et godt grep og heiste opp hodet før han travet tilbake. Han er så heftig han HasseBasse!

Det var to som røyk ut på reven.

Fritt følg ved smygjakt
I denne øvelsen skal hunden følge deg mens du går på en sti ca 150 meter. 

Denne øvelsen er ganske lett, og gikk fint for alle. 

Kvarstannande ved smygjakt
Som en forlengelse av forrige moment kommer du frem til et markert område. Her skal du legge fra deg hunden og gå ifra. Når du kommer frem til dommeren og er ute av synet for hunden begynner klokka å gå. Etter to minutter trekkes det av et skudd. Så skal det ventes ytterligere tre minutter før du får kalle inn hunden.

Dette er en veldig undervurdert øvelse, men det er innmari lettvindt med hunder som kan gjøre dette.  

Her krøyp Hasse litt fremover, men vi mista bare ett poeng. Venteøvelsene er ikke hans sterke side. Alle besto denne øvelsen også, men bare en hund lå helt stille. 

Blodspor
Dette er et vanlig konkurranseblodspor. Når du melder opp til bringsel så er sporet 400 meter langt. Når du kommer til enden går øvelsen direkte videre til bringselrapport.

Blodsporet gikk som en lek. Han var superspornøye. Det var gøy!

Bringselrapport
Øvelsen simulerer at rådyret går unna uten at vi klarer å ta det igjen. Hunden slippes på og skal følge sporet. Når den kommer frem til rådyret skal den ta bringselet i munnen, komme tilbake og hente meg for å så følge meg tilbake uten å være i bånd. Dette er den kuleste øvelsen, spør du meg, og jeg er stolt av at hunden klarte dette også på prøven. 

Hasse var den eneste hunden som var meldt opp til bringsel, og bringsel er den eneste øvelsen som er valgfri på denne prøven. 

Lugn på pass
Når du kommer til standplass setter du fra deg hunden. Når et minutt har gått skytes og kastes det tre fugler. Det ventes ett minutt til. 

Enda en venteøvelse. Her røyk vi ut dessverre. Hasse ble nok litt heit under jakta i år, og det ble for heftig for han så han knalla når skuddet gikk. Surt!

Jeg visste ikke at jeg kunne redda oss inn ved å snakke til han, så da lærte jeg noe til neste år om det samme skulle skje igjen. 

Trekkjakt
Nå skal hunden apportere de tre fuglene. At hunden markerer hvor de landa og henter dem effektivt er viktig. 

Dette klarte Hasse helt perfekt. 

I skogsdelen fikk Hasse 86 poeng. 

Vi er ute av konkurransen, siden han nullet i den ene øvelsen. Men hvis man tenker på at Hasse mista 8 poeng i den øvelsen vi nulla på så skjønner man kanskje hvor bra han har prestert alt i alt.

Max poeng er 100 poeng (92 hvis du ikke gjennomfører bringsel). For å ligge an til førstepremie må du over 75 poeng. 

Så selv om han røyk på en øvelse leverte han på veldig høyt nivå. Det er kult!

 

Vannarbeidet

Søk under bøssan
I denne øvelsen skal hunden søke av et sivområde. Den skal holde seg på et haglehold og jakte effektivt for eieren sin. Hvis den finner fugl skal den støte opp disse. 

Dette kan Hasse. Hans favorittfugl er and.

Vanndirrigering
I denne øvelsen skal hunden hente fire fugler. Du får anvist et område hvor to av dem ligger. De ligger som regel på 30 meters avstand.

Deretter får du anvist et konkret sted hvor en tredje ligger på omtrent 80 meter.

Når hunden er på vei inn med fugl nummer to kastes og skytes det en fjerde fugl over hunden. Hunden skal ikke bytte fugl i vannet, og momentet er bestått når tre fugler er inne. Fuglen som kastes må hentes før den henter den siste dirrigeringen. 

Denne dirrigeringsøvelsen er kompleks og siden det er flere ting som vurderers så kan du hente eller miste veldig mange poeng her. 

Under vannarbeidet kan hunden hente 68 poeng.

Hasse fikk 68 poeng og var den eneste som fikk full pott av 10 deltagere. Den nærmeste hadde 56 poeng på vanndelen. 

Vannet var kaldt og flere hunder psyket ut på dette. Hasse er på mange måter vant med å apportere når det er kaldt og ufyselig. Det var også medvind noe som gjorde den lange dirrigeringen ganske vanskelig siden vi ikke fikk noe hjelp av vinden. Utfordrende og gøy!

Hasse ble beste hund på dette momentet.

Tre ekvipasjer røyk ut på vannapporten.

 

Feltarbeidet

Feltarbeidet er en vanlig fuglehundprøve bortsett fra at hare og rådyr også er tellende vilt.

Momentene som bedømmes er Effektivitet, Sök, fart och reviering, Stånd, Resning, Respekt för vilt, Apportering (fällt vilt/kastapport) og Lydighet/följsamhet.

Ganske likt som en vanlig prøve altså. Her kan du hente 104 poeng.

Siden jeg hadde røket ut og hadde lang vei hjem ble jeg ikke med på dette siste momentet. Jeg følger meg også ganske sikker på at Hasse klarer fuglehundjobben ganske bra. Derfor begynte jeg på hjemturen i stedet. 

De tre som hadde klart seg gjennom dagen og lå an til premie endte med 2x tredje premie og en andrepremie. 

 

Fullbruks = gjennomtrente hunder

Jeg ser jo at det ikke er lett å lykkes på en fullbruksprøve. Det er også grunnen til at jeg er så fasinert av prøveformen. 

Det er også noe med å tillate seg å være nybegynner i en ting. Vi har ikke fullbruksprøver i Norge og jeg har trent helt alene, uten å egentlig helt vite hva jeg holder på med. Derfor er jeg stolt av prestasjonen, selv om det ikke ble premie på oss. 

Jeg er faktisk også veldig glad for at det finnes ting å strekke seg etter. 

Hasse viste seg veldig stabil i øvelsene. Han ble ikke utslitt i hodet og taklet presset selv om jeg begynte å blø neseblod på grunn av nerver.

Jeg har trent spesifikt for at han skal prestere uavhengig av min form og dette fikk jeg bekreftet at jeg har fått til. Så vi prøver igjen neste år. 

Prøven jeg var med på ble arrangert av Mellansvenska vorstehhundklubben. Det var en nydelig ramme rundt prøven med et sosialt møtepunkt i skogen. Alle var velkommen og det var både ferske og mer erfarne hundeførere med. Dette synes jeg også er spesielt hyggelig med fullbruksprøvene. Alle er velkommen. Det er bare god stemning og alle heier på alle.

Prøven ble startet med snaps og andakt. Vertskapet hadde også laget verdens beste suppe. Det var rett og slett bare utrolig hyggelig!

Tusen takk for denne gang!

 

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.