Reiser du med fly på jakt

Square

Når er jaktsesongen i gang velger mange å reise med fly for å dra på jakt. Her får du en oversikt over hvordan du pakker før en flyreise med våpen og hund.

Reglene for frakt av våpen på fly er enkle å forholde seg til.

Reglene for pakking av våpen i bagasjen er oversiktlige og klare. Kikkertsiktet til våpenet ditt kan du ha med deg i håndbagasjen, men ellers er det ikke lov å ha våpen, våpendeler eller ammunisjon som håndbagasje. Dette er regler uten unntak, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen ved Avinor Oslo lufthavn.

Separate forsendelser
Alle våpen skal tas med som innsjekket bagasje og sentrale våpendeler skal sendes separat. For eksempel sendes sluttstykket/forskjeftet i en egen bag, mens selve våpenet legges i en ryggsekk eller egnet kasse. Både bag og ryggsekk/kasse sjekkes inn.

Det finnes også grenser for mengden innsjekket ammunisjon som kan sjekkes inn. Denne er på 5 kilo per reisende. Passasjerer som reiser med ammunisjon må informere flyselskapet ved innsjekk om bagasjens innhold. Ammunisjonen skal være forsvarlig pakket i originalemballasjen, i divisjon 1.4S, kun UN 0012 eller UN 0014, inntil 5 kilo (11 lbs) bruttovekt per person, og kun for passasjerens eget bruk.
Ammunisjon med eksploderende eller brennende prosjektiler er ikke tillatt, og det er heller ikke tillatt å pakke flere personers tillatte mengde i samme bagasje.

Man kan bare ta med ammunisjon til utlandet dersom det er tillatt på bestemmelsesstedet, samt alle steder den reisende eventuelt mellomlander. Noen flyselskap tar ekstra betalt for å frakte våpen. Ta kontakt med ditt flyselskap for informasjon om priser i god tid før din jaktreise.

Reiser du med hund?
– Hovedregelen er at alle dyr må oppbevares i egne bur og sendes i lasterommet. Noen flyselskaper godtar små hunder i kabinen i små bur eller vanntette bager, sier Andersen.

– Vår klare anbefaling er å sjekke med flyselskapet ditt i god tid før avreise. Det er viktig at alle som reiser med våpen og ammunisjon i innsjekket bagasje også gir beskjed om dette ved innsjekk, er Andersens avsluttende oppfordring.

Mange jegere velger fly
Hos Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) forventer man at flere jegere skal ut å fly i løpet av høsten.

– Det er mange jegere som reiser rundt i landet på jakt hvert år, sier informasjonssjef Espen Farstad i NJFF.

– Vi setter pris på at Oslo lufthavn kommer med god informasjon til våre medlemmer, slik at man vet hvordan man skal te seg når man reiser med våpen og hund. Det er ingen god følelse å måtte bli igjen hjemme, eller reise uten våpen og hund på jakt, avslutter han.

Av Avinor /FOTO: iStock Photo/Getty Images