
Sykling med hund – En praktisk guide for trygg og effektiv trening
Apr 22, 2025Å trene hunden under båndtvangen er en utfordring for mange, men sykling kan være en super løsning! Du får både trent hunden og deg selv, og det blir lettere å variere mellom rolig tempo og mer intens trening. Dessuten får dere vært ute sammen – og det er jo halve moroa.
Når kan du begynne å sykle med hunden din?
Hvis hunden har god grunntrening og er av en lett, aktiv rase, kan du starte forsiktig med sykling rundt 6–8 måneders alder. Men for de fleste raser lønner det seg å bruke unghundtiden på variert og skånsom grunntrening fremfor sykling.
En åtte måneder gammel hund tilsvarer et tolv år gammelt barn – de er spreke, men fortsatt i vekst. Derfor bør du ikke starte med tung belastning eller for lange turer. Mykt underlag og korte økter (1–2 ganger i uken) er en god start.
Det man er redd for når det gjelder valper (hunder under 18 mnd.) er den generelle overbelastningen. Det betyr at hvis hunden får løpe uten å trekke alt for mye så er ikke det farlig så lenge man ikke kjører valpen helt i senk.
Skulle man overvurdere hunden en gang er som regel ikke det farlig heller, men kontinuerlig overbelastning er ikke bra. I dette ligger både for lange og for tunge turer. Det tryggeste er å ta turen på hundens premisser i starten ved å ikke presse lengde og tempo, men la hunden styre dette. Det er mange fordeler med en valp som har fått utgang for sitt fysiske behov.
Når det gjelder sykkel for trening så bør hunden være utvokst før man lar den jobbe tungt og lenge.
Hvor langt og hvor ofte kan man sykle med hunden?
Start forsiktig! De første sykkelturene skal ikke være veldig lange. Hunder er forskjellige så det er vanskelig å gi generelle råd, men vi prøver likevel:
De første treningsturene bør gå i rolig tempo og behøver ikke være mer enn 2-4 km (10-20 min). Øk gradvis: Etter en måned sykler du kanskje 6-10 km og etter to måneder 8-15 km. En del av sykkeløkta kan ha høy intensitet: Øk farten i oppoverbakker og hold et jevnt og rolig tempo bortover og nedover. Hvis du er helt sikker på at hunden din tåler og liker det, kan du øke lengden på turene noe. Kjenn på tempoet og legg merke til signalene hunden gir – tissepauser og hyppige stopp i bakker kan være tegn på at det blir litt langt. Det aller viktigste er at du kjenner hunden din og ser hva den liker og tåler.
Mange er redde for å presse hunden for mye, men det er ikke farlig hvis en voksen hund skulle bli veldig sliten en dag. Det er bare å gi hunden tid til å restituere før neste tur, og du har fått lære om hundens grenser og kan ta bedre hensyn til dette i fremtiden.
Når er det for varmt til å sykle med hunden?
Jeg sykler med hundene mine hele sommeren, men unngår de varmeste tidene på dagen. En tommelfingerregel: Hvis du synes det er ubehagelig varmt å bevege deg, synes sannsynligvis hunden det også.
Ved høye temperaturer:
-
Unngå turer midt på dagen
-
Ta hyppige pauser og gi vann
-
Stopp etter ca. 20 minutter for å sjekke hundens form og poter.
-
Hold deg unna asfalt som kan bli glovarm og skade potene
Se etter tegn på dehydrering: Slapphet, ekstrem pesing, «hengete» øyne og dårlig hudspenst.
Hva slags utstyr trenger du?
-
God sykkel med velfungerende bremser
-
Trekksele og strikkline hvis hunden skal trekke
-
Eventuelt NonStop Protector Booties for sensitive poter
Hvordan begynner man treningen?
Begynn alltid med grunntrening. Deretter:
-
Start med korte, rolige turer
-
Hold et jevnt tempo og legg inn noen fartsøkninger
-
Øk lengden gradvis over uker
-
Observer hundens reaksjoner underveis
Unngå hard trekking i starten. Det er bedre å ha en frisk og motivert hund enn en overtrent en!
Hva med poter og underlag?
Noen hunder har robuste poter, andre er mer sensitive. Har hunden lett for å få sprekker og slitasje, bruk sokker på krevende turer. For de med sterke poter kan det være lurt å trene dem gradvis og unngå beskyttelse så lenge det går greit.
Husk:
-
Unngå varm asfalt
-
Ikke sykle i høyt tempo på grov grus
-
Tilpass turen etter vær og føre
Må hunden kunne noe før man sykler sammen?
Alt blir lettere med en lydig hund. Skal du sykle på grusveier hvor du deler veien med biler bør hunden holde seg på rett side av veien og tåle at det kommer biler forbi, også i høy fart. Hvis hunden løper foran sykkelen er det også bra hvis hunden kan høyre, venstre og stopp. Jeg har også nytte av en rolig – kommando som forteller hunden at den skal fortsette fremover, men ikke trekke.
Løs, foran eller i springer – hva er best?
Det kommer an på hunden og miljøet:
-
Løs: Krever lydig hund og trygt område
-
Foran i strikk: Perfekt for hunder som liker å trekke
-
I springer på siden: Passer godt for rolige, voksne hunder
Mine hunder går enten foran i strikk eller løse ved siden av, avhengig av turtype og dagsform.
Tips for å gjøre sykling mer gøy og variert
Sykling kan være en kjedelig og ensformig treningsaktivitet. Derfor er det viktig å tenke variasjon. Da blir treningen både morsommere og mer effektiv. Du kan f.eks. variere:
- Terrenget: Velg kupert terreng, med varierende underlag
- Ikke bruk en fast løype, men velg stadig nye ruter, om du har mulighet til det
- Varier farten, kjør noen intervaller, sørg for at hunden må bruke alle gangarter
- Legg inn pauser og andre aktiviteter underveis
- Start med oppvarming og avslutt med nedroing.
Oppsummering
Sykling er en super treningsform for både hund og eier. Start rolig, tilpass tempo og underlag, og vær obs på temperatur og poter. Variasjon og god kommunikasjon gjør treningen trygg, morsom og effektiv.
God tur!