jaktprøve

Hva består en svensk fullbruksprøve av?

Oct 17, 2024

Formålet med en fullbruksprøve for kontinentale fuglehunder er å teste hundens allsidighet og ferdigheter i ulike jaktrelaterte situasjoner. Prøven evaluerer hundens evne til å arbeide effektivt både på land og i vann, samt dens sporings- og apporteringsferdigheter. Hunden skal vise evne til å samarbeide med fører, følge kommandoer, og håndtere vilt både i skogen, på feltet og i vannmiljø. 

Prøven er svært krevende og går over to dager. For å få premie må du bestå alle momentene.

Skogsarbeidet

Skogsapport
Du står i skogen, det kommer en orrfugl og du skyter. Fuglen svever videre på stive vinger etter skuddet. Skogsapporten er et område på 150 x 250 meter. Hunden skal søke av området og apportere fuglen. Du har lov å bevege deg fremover og sidelengs i ruta, men du får ikke gå bakover. Hvis hunden søker av ruta uten å finne fuglen er du ferdig. Dette er en øvelse som virkelig kan slite på hunden hvis den må lete lengre, og dermed gjøre de kommende øvelsene enda vanskeligere.

Reveslep
Du skyter på reven som endelig kommer innen skuddhold, men den løper videre. Slepespor på 300 meter hvor hunden skal selvstendig følge sporet og apportere reven tilbake. Reven skal veie mellom 4 og 7 kg. 

Smygjakten
Du er på bukkejakt en tidlig augustmorgen, det er svak vind og morgentåke. Du smyger sakte på den etterlengtede bukken, med hunden stille og rolig ved din side. I denne øvelsen skal hunden følge deg fritt ved foten mens du smyger ca 150 meter langs en sti i skogen.

Kvarstannande ved smygjakt
Terrenget blir tettere, og fordi du vil være så stille som mulig mens du smyger deg inn på bukken legger du igjen hunden. Du smyger videre og får en mulighet til å skyte på bukken. Som en forlengelse av forrige moment kommer du frem til et markert område. Her skal du legge fra deg hunden og gå ifra. Når du kommer frem til dommeren og er ute av synet for hunden begynner klokka å gå. Etter to minutter skytes et skudd. Etter ytterligere tre minutter kan du kalle inn hunden. Hunden skal være stille.

Blodspor
Som en fortsettelse på smygjakten og en tenkt skadeskyting skal hunden nå gå spor. Sporet går over kjærr, diker, stier og inneholder blodopphold, fire vinkler og tilbakegang.  Sporet er 400 meter langt.

Bringselrapport
Du klarer ikke ta igjen det skadede dyret med hunden i line. Etter å ha sporet 400 meter velger vi å slippe på hunden på sporet selvstendig. I enden av sporet ligger et rådyr. Her skal hunden ta bringselet i munnen for å påvise funn, komme tilbake og hente meg for å så følge meg tilbake, uten å være i bånd. Denne øvelsen er valgfri.

Lugn på pass
Denne øvelsen handler om ro under posteringsjakt. Når du kommer til standplass setter du fra deg hunden. Det skjer ingenting på ett minutt. Når et minutt har gått skytes og kastes det tre fugler. Det ventes ett minutt til. 

Trekkjakten
Nå skal hunden apportere de tre fuglene. At hunden markerer hvor de faller ned og henter dem effektivt er viktig. 

I skogsarbeidet kan du hente 100 poeng

Vannarbeidet

Søk under bøssan
Nå skal vi ut å jakte ender. Jakten begynner med å avsøke sivkanten ned mot sjøen de siste 150 meterne før du er fremme. Hunden skal holde seg innenfor haglehold og jakte effektivt for eieren sin. Hvis den finner fugl skal den støte opp disse. 

Vanndirrigering
I denne øvelsen som simulerer andejakten skal hunden hente fire fugler. To av dem ligger ca 30 meter unna i et anvist område. En ligger på omtrent 80 meter.

Når hunden er på vei inn med fugl nummer to kommer det en overflyger som felles, så det kastes og skytes en fjerde fugl over hunden. Hunden skal ikke bytte fugl i vannet. Fuglen som kastes må hentes før den siste utlagte fuglen hentes.

I vanndirigeringsøvelsen vurderes vannpasjon, apporteringen, lydighet og dirigering for seg, så her er det mange poeng å hente eller miste.

I vannarbeidet kan du hente 68 poeng

Feltarbeidet

Feltarbeidet er en vanlig fuglehundprøve bortsett fra at alt trykkende vilt teller. Men det vanligste er å bli premiert på fugl. Momentene som bedømmes er effektivitet, søk, fart og reviering, stand, reis, respekt for vilt, apportering (fällt vilt/kastapport), lydighet og samarbeid. Hunden må søke i minst 30 minutter. 

Under feltarbeidet kan du hente 104 poeng.

I alle apportmomentene praktiseres forsinket avlevering. Hunden skal vise at den kommer inn med viltet og holder det i et fast grep til du får tillatelse av dommeren til å ta i mot. Ca. 5 sekunder.

Alle øvelser, maksimalt 272 poeng.

Hvordan vurderes premiegrad?

Premie kan tildeles kun hund som har oppnådd minst karakter 1 i alle øvelser, bortsett fra øvelse 5b
(viltspor/rapportør/totverbeller), som ikke er obligatorisk å delta i for å få premie.

For 1. premie kreves minst 225 poeng, men minst 75 poeng i skogsarbeid, minst 50 poeng i vannarbeid og minst 75 poeng i feltarbeid.

For 2. premie kreves minst 185 poeng, men minst 60 poeng i skogsarbeid, minst 40 poeng i vannarbeid og minst 60 poeng i feltarbeid.

For 3. premie kreves minst 145 poeng.

 

Her finner du regelverket for den svenske fullbruksprøven.

 

VISSTE DU AT HUNDELIV HAR NETTKURS?


Med Hundeliv-metoden lærer du hvordan du får den firbente kompisen din til å få LYST til å jobbe på lag med deg. Du får øvelser som hjelper deg å overføre treningen til jaktterrenget – alt med lystbetonte øvelser og lite utstyr.

Så vet hunden akkurat hva den skal gjøre, og du slipper å miste fokus når du har vilt i siktet.

SE ALLE NETTKURS HER

VI ER EN DEL AV PRO-TEAMET

Det er ingen som blir best alene. I ryggen har jeg samarbeidspartnere som hjelper meg med godt utstyr, kompetanse og fòr.